Cancerul la sân, diabetul gestaţional şi hipertensiunea sunt afecţiuni grave ce pot apărea în cursul unei sarcini, din cauza cărora atât sănătatea mamei, cât şi cea a copilului pot fi afectate.
O femeie însărcinată trebuie atent monitorizată şi pentru a putea interveni rapid în cazul în care apar boli grave, ce pot fi extrem de riscante pentru mamă şi făt.
Cancerul de sân, diabetul gestaţional şi hipertensiunea de sarcină sunt doar câteva dintre afecţiunile care pot apărea pe parcursul unei sarcini, ce trebuie extrem de bine monitorizate pentru a nu lăsa „sechele”.
Mamele cu diabet de sarcină au copii cu greutate mare
Cancerul la sân poate să apară inclusiv în cursul unei sarcini. Poate fi preexistent ace steia sau se poate declanşa în timpul ei, situaţie în care tratamentul bolii ia în calcul şi avortul.
„În primele trimestre, este indicată întreruperea sarcinii şi declan şarea protocolului terapeutic spe cific bolii. Dacă afecţiunea apare abia în trimestrul trei al sarcinii, aşteptăm până după naştere pentru a aplica tratamentul corespunzător”, explică conf. dr. Petre Brătilă, medic ginecolog la Spitalul Euroclinic din Bucureşti.
O altă afecţiune care se poate manifesta strict în timpul sarcinii este diabetul gestaţional, provocat de secreţia insuficientă de insulină a organismului gravidei. Printre simptomele bolii se numără micţiuni frecvente, sete şi foame.
„Diabetul gestaţional poate constitui principalul factor de risc matern de a dezvolta o hipertensiune indusă de sarcină”, explică ginecologul Petre Brătilă.
Efectele asupra fătului se materializează printr-o creştere ponderală (cunoscută sub numele de „gigantul cu picioare de lut”), care poate determina apariţia complicaţiilor în timpul naşterii. Mai târziu, copilul este expus riscului de a face diabet zaharat de tip do