Consiliul Judeţean nu are pârghii să mişte niciun fir de păr, nici la vârf, nici în schema de personal. Consilierii judeţeni vor decide în şedinţa de luni preluarea managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cea mai importantă unitate sanitară cu paturi din judeţ, atât ca număr de angajaţi, cât şi ca rulaj de fonduri. Conducerea spitalului se zoreşte cu pregătirea anexelor la protocolul de predare-primire, în timp ce la Consiliul Judeţean se „bombăne” împotriva formulei descentralizării.
În cursul săptămânii trecute patru din cele şase unităţi sanitare publice cu paturi din judeţ au fost transferate administraţiilor locale, excepţie făcând Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei. În cazul SJU Zalău, procedura de preluare va fi demarată luni, printr-un priect de hotărâre care va fi supus dezbaterii consilierilor judeţeni.
Esenţa descentralizării în sistemul de sănătate ar consta în gestionarea mai eficientă a resurselor, de pe plan local, din perspectiva unei mai bune cunoaşteri a nevoilor. Cu toate acestea, transferul de management al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău spre Consiliul Judeţean se va face doar prin „aducerea la cunoştinţă a situaţiei”, nu şi a actului administrativ propriu-zis. Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, spune că se transferă „doar probleme, nu şi soluţii”, şi din cauză că nu s-au armonizat în prealabil standardele de cost pentru spitale şi cele pentru autorităţile locale.
Potrivit lui Marc, preluarea managementului nu va presupune schimbări semnificative, nici la „vârf”, nici la baza structurii unităţii spitaliceşti. Consiliul Judeţean, respectiv preşedintele, pot interveni în structura de conducere doar prin numirea unui reprezentant în consiliul de administraţie (CA). CA are atribuţii de evaluare a managerului, însă acesta nu poate fi schimbat,