Simona Miculescu a fost prima femeie din România căreia i s-a acordat gradul diplomatic de ambasador şi prima femeie care conduce misiunea permanentă a României pe lângă ONU - New York.
1 /.
Cu o carieră diplomatică de 18 ani, a fost de două ori purtător de cuvânt al MAE şi consilier de presă al ministrului de externe (în 1993 si 1999). A acceptat provocarea de Director al Departamentului de presă al MAE (1994), ulterior a fost ataşat de presă al Ambasadei României la Washington (1994-1998), precum şi coordonatorul departamentului pentru informaţii publice al Misiunii OSCE în Kosovo (1999-2000).
Între 2000 si 2004 a exercitat funcţia de consilier de politică externă al Preşedintelui României, devenind prima femeie din istoria diplomaţiei române căreia i s-a conferit gradul diplomatic de Ambasador. Între 2006 şi 2007 a deţinut poziţia de consilier principal al guvernului irakian pentru comunicare publică, postură în care a elaborat, printre altele, şi primele două manuale de relaţii publice din Irak.
Complementar carierei sale diplomatice, deţine o bogată experientă academică şi de relaţii publice internaţionale, cu un doctorat în literatură, iniţierea şi predarea de cursuri de relaţii publice internaţionale la două universităţi din România, precum şi publicarea mai multor cărţi şi articole pe teme conexe.
Într-un interviu acordat pentru strada32.com, comunitatea românilor de pretutindeni, şi evz.ro, Simona Miculescu vorbeşte despre activitatea sa, provocările pe care le aduce funcţia pe care o ocupă şi despre demersurile Românie în politica externă.
Mirela Ciucur: Puteţi să ne oferiţi câteva dintre atributele cheie pe care le-aţi asocia rolului pe care îl deţineţi în reprezentarea ţării între statele lumii? Care sunt trăsăturile care vă definesc ca demnitar, unde vi se pare că se sfârşeşte zona de politică externă şi