Executivul ar putea fi nevoit să majoreze taxa pentru a-şi rotunji veniturile bugetare. Pentru a scăpa de scumpiri, trebuie tăiate cheltuielile bugetare cu personalul şi investiţiile. Sursa: ADRIAN PÂCLIŞAN
Angajamentul ambiţios pe care actualul guvern şi l-a luat în faţa naţiunii că în 2010 nu va creşte niciunul dintre impozitele importante devine tot mai greu de îndeplinit.
În fapt, în loc să ne revenim, criza se adânceşte pe zi ce trece: şomajul creşte, firmele îşi închid porţile, iar „arbitrii” îşi reduc miza pe care au pus-o pe România. Dacă iniţial Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognoza o creştere economică de 1,3% pentru anul acesta, joi, şi-a redus-o la 0,8%.
Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai proaste decât s-au aşteptat economiştii, a explicat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. El a mai spus, citat de Mediafax, că serviciile au continuat să performeze slab, consumul încă nu dă semne de revenire şi „în aceste condiţii, nici TVA nu va evolua bine”.
Bilanţul primelor două luni din an arată deplorabil: un deficit bugetar de 1,1% din PIB, cheltuieli cu 5,8% mai mari şi venituri cu 3% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2009. Încasările din TVA s-au redus, în mod ironic, chiar cu 19%.
Când va creşte taxa?
În acest sens, părerile analiştilor şi ale consultanţilor sunt împărţite. Analistul economic Ilie Şerbănescu este foarte categoric: „Creşterea TVA este obligatorie. Ar fi fost mult mai bine să o fi făcut demult. Că le convine sau nu politicienilor e o altă problemă”.
La argumentul că ar aduce o lovitură consumului, Şerbănescu răspunde că „supraconsumul în raport cu posibilităţile şi producţia României este prima boală a ţării”.
Cu cât să crească? „Cu 5 puncte procentuale: două să le folosim pentru a creşte încasările bugetare,