Banca elenă de celule stem Stem-Health, deţinută în proporţie de 50% de Marfin Investment Group (MIG), cel mai mare grup din Grecia, analizează posibilitatea de a investit 10 mil. euro într-un centru de transplant pe bază de celule stem pe piaţa locală.
"Am făcut un calcul, iar fondurile necesare ar fi de circa 10 milioane de euro. Nu este o problemă de bani. Avem nevoie de aprobări pentru acest proiect, discutăm cu autorităţile, dar nu cred că le vom obţine. Spitalele publice vor să păstreze această activitate pentru ele", a spus Nikolaos Nicolaidis, managing director al Stem-Health, care deţine şi un pachet minoritar de acţiuni, într-un interviu acordat ZF.
Compania este prezentă pe piaţa locală printr-o bancă de celule stem deschisă anul trecut în urma unor investiţii de 2 mil. euro realizate în parteneriat cu Centrul Medical Unirea, unul dintre principalii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private. Pentru acest an compania estimează o cifră de afaceri în jurul a 1 mil. euro, iar pentru 2010 targetul este atingerea unui nivel de 3,5-4 mil. euro.
Ce sunt băncile de celule stem
În condiţiile în care piaţa de servicii medicale private s-a dezvoltat puternic în ultimii ani pe fondul investiţiilor masive, una dintre nişele atractive pentru clinici a fost cea a celulelor stem. Celulele stem sunt celule care păstrează capacitatea de a se diferenţia în organe, iar în prezent se utilizează în principal în terapia unor afecţiuni ale sângelui. Celulele stem se recoltează la naştere, sunt prelucrate şi apoi păstrate în laboratoare speciale, aşa-numitele bănci de celule noi. Tratamentul pe bază de celule stem este nou în medicină, primele probe fiind păstrate de aproximativ 20 de ani. În prezent se derulează studii şi pentru folosirea celulelor stem în alte afecţiuni decât cele ale sângelui. Celulele stem pot fi folosite atât pentru persoana de