Judecătorii ieşeni au decis astăzi repunerea în funcţie a unuia dintre cei 14 agenţi de la Serviciul Poliţiei Rutiere Iaşi trimişi în judecată în 2009 pentru fapte de corupţie. Sursa: Maria Craus
Agentul Iulian Lazăr, judecat pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu neurmată de executare şi fals material, a obţinut anularea deciziei prin care a fost pus la dispoziţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Iaşi. Astfel, Lazăr poate reveni de mâine la muncă.
Procesul dintre agentul Iulian lazăr şi IPJ Iaşi a durat aproximativ trei luni şi jumătate, timp în care acesta a fost detaşat în teritoriu, a avut un salariu mai mic decât cel anterior trimiterii în judecată şi nu a avut posibilitatea de a avansa.
Încă două cereri
Cereri asemănătoare cu a lui Iulian Lazăr au fost depuse pe rolul instanţei şi de agenţii Marius Martin şi Constantin Manole, judecaţi şi ei pentru fapte de corupţie. Cererea lui Marius Martin a fost respinsă, iar Constantin Manole aşteaptă încă decizia instanţei.
Toţi trei au motivat în instanţă că decizia IPJ Iaşi de a-i pune la dispoziţia unităţii pe durata procesului penal le-a adus grave prejudicii întrucât au trecut de la un salariu de 2.000 de lei brut la 800 de lei brut, fiind în imposibilitatea de a-şi achita ratele la bănci şi a-şi asigura un trai decent.
Situaţie fără precedent
Decizia care permite unui poliţist judecat pentru fapte în legătură cu serviciu să rămână pe aceeaşi funcţie pe parcursul întregii durate a procesului penal este prima de acest gen dată în ţară.
„Tribunalul Iaşi a pronunţat o soluţie în conformitate cu legislaţia europeană. Este pentru prima dată când este respectată prezumţia de nevinovăţie a unui poliţist trimis în judecată pentru fapte în legătură cu serviciul. Poliţiştii nu sunt funcţionari obişnuiţi, au un statut special. Decizia poate fi atacată cu recurs, d