A pus bazele „Sărbătorii Căpşunului", manifestare care a împlinit anul acesta 40 de ani de existenţă. I-a învăţat, voluntar, timp 20 de ani pe copiii satului să danseze şi a fost cel mai longeviv director de şcoală din judeţ.
La cei 74 de ani, Mihai Ilie are o experienţă de viaţă cu totul impresionantă. Întors în lumea satului după absovirea facultăţii, s-a implicat în tot ce a însemnat viaţa comunităţii. „În urmă cu 40 de ani, în anul 1971, am pus bazele «Sărbătorii Căpşunului», manifestare care se derulează şi în zilele noastre", spune profesorul, care rememorează prima ediţie în care căpşunarii din zona Olteniei au venit cu mic cu mare să sărbătorească acest fruct. „Mii de oameni din 20 de comune veneau îmbrăcaţi în portul popular, iar căpşunarii aveau căpşunile în coşuri frumos împletite. Caii erau cu hârtie creponată pe ei, în culorile tricolorului şi erau struniţi tot de tineri îmbrăcaţi în costume populare. Parada portului popular era o adevărată încântare, iar aici, lângă Primărie, veneau cercetători de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni şi îi învăţau pe oameni cum să cultive căpşunul. Trăsura alegorică şi birjarul făceau parte dintr-un spectacolul extraordinar", povesteşte profesorul.
La 70 de ani a invaţat să meargă pe bicicletă
Fost inspector pe cultură, dar şi contabil la Primăria din localitate, viceprimar, profesorul Mihai Ilie a fost mereu atras de viaţa culturală a satului pe care l-a păst. „Cred că am fost cel mai longeviv director de cămin cultural, iar vreme de 45 de ani am vrut să-i învăţ pe copii să iubească valorile tradiţionale ale satului românesc. 20 de ani, i-am învăţat, voluntar, pe copii, să danseze. Am avut voce şi le-am cântat copiilor, dar am cântat şi în spectacole. Alături de soţia mea, profesor de limba română, am vrut să fim, şi cred că am reuşit, un model de vi