Cei care au luat credite prin programul “Prima casă” şi nu mai pot plăti ratele au posibilitatea de a ceda contractele unei alte persoane care a solicitat credit prin intermediul programului. Sursa: CODRIN PRISECARU
Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare (FNGCIMM) declara de curând că bancherii l-au informat că ar putea cere executarea garanţiei acordate de stat la achiziţia de locuinţe prin programul “Prima casă”.
Oamenii au luat credite pentru a-şi cumpăra “Prima casă”, dar fie şi-au pierdut locul de muncă, fie au luat salarii mai mici. În aceste condiţii, chiar dacă nu au luat credite mari, pentru a-şi cumpăra case mari, ci apartamente de două camere, în valoare de 60.000 de euro, mulţi români nu mai pot plăti ratele.
Daţi afară din “Prima casă”
Bancherii raportează tot mai multe credite neperformante, astfel că se grăbesc să execute garanţiile acordate de stat, după cum spune Aurel Şaramet. Pentru a preveni executarea acestor garanţii, bancherii pot căuta alţi clienţi, capabili să ramburseze creditele luate de românii sărăciţi de criză prin programul “Prima casă”.
“Pentru a preveni executarea garanțiilor executate de stat, banca are dreptul să găsească un client eligibil care să preia ratele și creditul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Începând cu acest an, cei care doresc să îşi cumpere sau să îşi construiască o locuinţă prin programul “Prima casă” pot obţine garanţii de la FNGCIMM, în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute. Persoanele care se vor asocia în vederea construirii unei locuinţe pot primi, fiecare, o garanţie de 75.000 euro, cu condiţia să deţină în comun un teren.