SĂNĂTATE PUBLICĂ. Cazurile de gripă aviară la păsările din Letea relansează discuţia despre virusul aviar şi cel pandemic. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cazurile de gripă aviară înalt patogenă depistate în Delta Dunării, primele din ultimul an în Uniunea Europeană, pune din nou autorităţile în alertă. Ultimul caz de gripă aviară, confirmat în luna martie 2009, fusese depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.
Gradul maxim de alertă pandemică se menţine
Temerea cea mai mare este că virusul aviar s-ar putea combina cu cel pandemic. Acesta din urmă nu a dispărut încă de tot, chiar dacă România este în faza postpandemică a virusului A/H1N1. Combinarea celor două virusuri ar putea genera unul cu o mortalitate mult mai ridicată.
„Zona Letea este atent monitorizată medical din punct de vedere al virozelor respiratorii. Suntem în continuare în stare de alertă de gradul şase (n.r. - maximă) privind virozele respiratorii. Se recoltează probe care sunt analizate în laborator. Deocamdată, în zona Letea nu se administrează vaccin antigripal şi nici nu trebuie să administrăm medicamente antivirale”, ne-a declarat epidemiologul Geza Molnar, consilierul ministrului sănătăţii pe probleme de sănătate publică.
Datele colectate în ultimele trei săptămâni din zonă arată că nu au fost semnalate cazuri de viroze respiratorii de niciun tip, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Totuşi, ieri s-a anunţat că şapte persoane din gospodăriile din Letea, unde este focar de gripă aviară, sunt monitorizate de medici.
47 de păsări sacrificate, vânatul interzis
Virusul înalt patogen a fost despiat la două găini din două gospodării alăturate, în localitatea Letea, judeţul Tulcea.
„Toate păsările din gospodăriile respective au fost ucise şi distruse şi au fost aplicate măsurile de dezinfecţie