Pentru îngrijitorii grădinii zoologice din Auckland, naşterea fiecărui pui în captivitate ascunde multe săptămâni de muncă.
Capturarea şi captivitatea distrug brusc întregul mod de viaţă al animalului sălbatic şi-l confruntă cu alternativa dramatică de a-şi reconstrui, din ce-i pune omul la dispoziţie, un nou habitat.
Din punct de vedere obiectiv însă, animalul captiv este traumatizat, iar continuarea existenţei sale este periclitată, mai ales că unele specii se adaptează extrem de greu în captivitate. Smulse din mediul lor natural şi instalate într-o ambianţă nouă, unele animale nu mai reuşesc să se adapteze.
Un documentar amuzant despre problemele serioase ale animalelor
În libertate, relaţiile afective între membrii speciei au o evoluţie naturală, începând cu interacţiunea pui-mamă, apoi cu jocul în grup, pe perechi ale indivizilor tineri şi sfârşesc cu relaţii heterosexuale ce duc la perpetuarea speciei.
În noul ecosistem de la grădina zoologică, un cadru favorabil împerecherii necesită multă muncă din partea personalului, mai ales că, în cazul indivizilor crescuţi în captivitate, instinctele nu mai sunt la fel de puternice. Numărul naşterilor viabile în captivitate este mai redus, în multe cazuri fiind necesar, pentru ca puiul să poată supravieţui, ca mama să fie ajutată la naştere de veterinar. Uneori mama refuză să-i alăpteze, iar îngrijitorii trebuie să o înlocuiască.
„Puii de la Zoo”, documentarul propus de Zone Reality, ne prezintă poveştile fericite sau nefericite despre încercările de a împerechea girafe, lei, urangutani, tigri, flamingo roz sau iguana nativă din Noua Zeelandă. Dar în spatele feţelor drăgălaşe se ascund mesaje serioase despre conservarea şi bunăstarea animalelor.
Documentarul, ce urmăreşte naşterile şi puii de la grădina zoologică din Auckland, tratează sub