Legumele, fructele, iaurtul şi cerealele integrale sunt aşa-numitele alimente funcţionale: pe lângă faptul că ne hrănesc, scad riscul de îmbolnăvire. Sursa: Hepta
Substanţele active din anumite alimente nu numai că ne hrănesc, dar ne şi întăresc imunitatea şi ne protejează de boli grave. Produsele încadrate în aceste categorii poartă numele de alimente funcţionale, iar printre ele se numără legumele şi fructele, iaurturile şi carnea de vită.
„Alimentele funcţionale au un plus de compuşi biologici de care beneficiază organismul în afara nutrienţilor clasici (vitamine, minerale, lipide sau proteine) cu scopul de a ţine la distanţă bolile”, explică beneficiile acestora medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Iaurtul întăreşte imunitatea
O categorie a alimentelor funcţionale sunt probioticele, gama din care face parte şi iaurtul, care ajută la întărirea şi refacerea sistemului imunitar şi al echilibrului natural al organismului. De aceea, specialiştii în nutriţie susţin că un consum regulat de iaurt ajută sistemul digestiv şi reduce riscul de cancer de colon. Legumele reprezintă gama cea mai largă de alimente funcţionale, iar roşiile sunt printre cele mai bune. „Roşiile sunt bogate în minerale şi vitamine, dar în mod special în antioxidanţi (licopen), care au efect anticanceros, mai ales pentru cancerul de prostată”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu. Usturoiul e recunoscut pentru proprietăţile sale curative şi este asociat cu prelungirea vieţii şi a calităţii ei, fiind considerat şi un aliment funcţional. „Usturoiul conţine compuşi sulfuraţi (alicină) care scad tensiunea arterială, au o acţiune anticanceroasă şi antiinfecţioasă”, explică Mircea Diculescu, medic gastroenterolog la Institutul Fundeni din Bucureşti. Broccoli e un alt aliment care face parte din categoria celor funcţionale. Consumul frecvent de broccoli este a