Pungi cu orez expirate de luni bune, ambalaje deteriorate și etichetare greșită sunt principalele nereguli care au fost găsite de către inspectorii ANPC la un control făcut recent.
Au fost retrase de la vânzare 136 de tone de orez și s-au dat amenzi în valoare de 1.524.050 de lei și 231 de avertismente.
Produse experiate la Cluj, Satu Mare, Călărași
În cadrul controlului, inspectorii ANPC au găsit orez cu data durabilității minimale depășită. Această abatere a fost constatată în Cluj (orez expirat din 15.01.2010), Satu-Mare (orez expirat de cinci zile), Călărași (orez expirat de două luni), Vaslui (orez expirat din 25.09.2009), Mureș (orez expirat de 136 de zile), Mehedinți (orez expirat din 21.03.2009).
Etichetări greșite
Comisarii ANPC au constatat că 30% din cantitatea de orez controlată prezenta abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor cum ar fi: înscrierea incompletă a denumirii sub care se vindea produsul prin lipsa menționării tipului de orez, nu era specificată clasa de calitate sau proporția de spărturi pentru produsele comercializate sub denumirea de orez.
În plus, s-au găsit produse care aveau asocieri la denumirea de „orez” a unor termeni care induceau ideea calității superioare a produsului care, însă, nu se regăsea în calitatea reală a produsului -s-au depistat denumiri ca „selecționat”, „extra”, „clasic”, „calitate extra premium” pentru produse care în urma analizelor de laborator s-au dovedit neconforme prin prezenta unor proporții depățite de spărturi. Pe unele produse lipsea traducerea în limba română sau aceasta nu era corectă.
Inspectorii autorității au găsit și produse cu etichetarea nutrițională neconformă (– pe etichetă erau trecute vitaminele B1. B2 și Ca fără însă a fi înscrisă doza zilnică recomandată) ori produse care afeau afirmații ne