Comisarul european pentru competiţie, Joaquin Almunia, va propune prelungirea cu 12 ani a perioadei în care pot fi acordate ajutoare de stat pentru mineritul de cărbune în UE, transmite Reuters. Subvenţiile pentru huilă ar fi trebuit eliminate de la 1 ianuarie 2011, iar pentru lignit ultimul an când s-au dat ajutoare de stat a fost 2008.
"Astfel de ajutor poate fi acordat minelor de cărbune numai în contextul unui plan definitiv de încheiere (a subvenţiilor - n.r.)", se arată într-un document al Comisiei Europene.
Legislaţia ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011 şi prevede o durată maximă de 12 ani a perioadei în care mai pot fi acordate ajutoare de stat companiilor miniere.
Cele mai mari companii din industria românească a mineritului de cărbune sunt Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
România vrea continuarea subvenţiilor în forma actuală
La finele lunii mai, Sorin Găman, directorul general al Direcţiei Generale Resurse Minerale din Ministerul Economiei, a declarat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că, aproape sigur, subveţiile pentru huilă vor continua şi după 1 ianuarie 2011, chiar dacă sub altă formă.
Aceasta deoarece Uniunea Europeană a început să pună un accent din ce în ce mai mare pe valorificarea resurselor interne, iar multe dintre ţările mari din UE, precum Germania, Polonia şi Spania, au o activitate minieră intensă.
Sunt mai multe variante în discuţie la Bruxelles, printre care desfiinţarea actualului regulament şi acordarea unor subvenţii pe regula ajutorului general de stat sau pentru investiţii, fie continuarea lor sub o formă apropiată acestui regulament, fie diminuarea progresivă a ajutorului până la închiderea activităţii.
În luna mai au avut loc discuţii preliminare, iar o decizie va fi luată până în toamnă. „Noi ne-am manifesta