Uniunea Europeană, Rusia şi Norvegia lucrează la un spărgător de gheaţă care ar permite, în premieră, efectuarea de cercetare polară în toate lunile anului, chiar şi în cele mai vitrege condiţii meteo. Întrebări despre resurse naturale, încălzirea global, trecutul şi viitorul omenirii şi-ar putea afla răspunsul în urma expediţiilor la bordul vasului Aurora Borealis.
1 /.
Directorul Institutului de Cercetări Polare, Teodor Negoiţă, explică importanţa proiectului şi contribuţiile româneşti la realizarea acestui vas. Primul român care a ajuns la Polul Nord spune că Aurora Borealis va avea în primul rând un scop ştiinţific, dar admite că interesele economice sunt imense.
"Cercetării polară europeană are nevoie de un proiect măreţ, care să îi ridice nivelul, iar Aurora Borealis este un astfel de demers. Cu ajutorul acestui vas, putem identifica exact influenţele schimbării climatice asupra polilor. Dar cred că vasul va avea şi un rol important în identificarea de resurse", este de părere Dr. Negoiţă.
DE CE ESTE IMPORTANT
Povestea vieţii pe Terra şi resurse pentru astăzi
În prezent, un vas de cercetări polare poate explora unele regiuni arctice şi antarctice numai în sezonul călduros. Ori, pentru o analiză corectă a fenomenului încălzirii globale, de exemplu, ar fi necesare şi informaţii din toiul nopţii polare.
Aurora Borealis, vas a cărui construcţie va începe în 2012, va fi capabil să spargă chiar şi straturi de gheaţă cu grosimi de 2,5-3 metri. În plus, vasul are capacitatea de a lua probe de pe fundul oceanului, chiar şi în porţiunile foarte adânci. Cele două vehicule subacvatice cu care va fi echipat se pot deplasa până la 5.000 de metri adâncime, iar vasul va putea fora în gheaţă sau rocă circa 1000 de metri.
Forarea de adâncime în gheaţă va furniza date importante despre evoluţia Pământului. "Dacă forăm în calota antarc