Jurnaliştii polonezi au dat astăzi publicităţii discursul pe care urma să-l rostească preşedintele Lech Kaczynski, sâmbătă, chiar în ziua fatidică, când era aşteptat să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, în Rusia. N-a mai apucat însă.
Sunt pasaje dramatice, cuvinte grele, parcă prevestitoare. Sunt vorbe de iertare, de părere de rău. Toate despre Katyn, locul unde istoria i-a lovit din nou pe polonezi, sâmbătă. Nimeni nu ştia însă asta.
"Katyn a devenit o rană dureroasă pentru istoria Poloniei. A otrăvit relaţiile dintre polonezi şi ruşi decenii la rând. Haideţi să vindecăm şi să cicatrizăm în sfârşit rana Katyn. Suntem pe cale să facem asta. Noi, polonezii, apreciem ce au făcut ruşii în ultimii ani. Ar trebui să urmăm acest drum care aduce naţiunile noastre mai aproape. Nu trebuie să ne oprim sau să facem paşi înapoi", se arată în discursul liderului de la Varşovia.
În căutarea adevărului de la Katyn
"Toate circumstanţele crimei de la Katyn trebuie investigate şi dezvăluite. E important ca nevinovăţia victimelor să fie confirmată, iar toate dosarele legate de masacru să fie deschise ca orice minciună să dispară pentru totdeauna. Cerem asta pentru liniştea şi memoria victimelor şi din respect pentru suferinţa familiilor lor", mai scrie în discursul liderului.
"Glorie eroilor! Slavă memoriei lor!", aşa urma să-şi încheie alocuţiunea cel care a fost pentru cinci ani preşedintele Poloniei.
În 1940, la Katyn, peste 22.000 de polonezi au fost ucişi din ordinul lui Stalin. Atunci a fost pentru prima oară când Polonia şi-a pierdut elita. La 70 de ani de la masacru, istoria a lovit din nou.
Preşedintele şi Prima Doamnă, Lech şi Maria Kaczynski, zeci de diplomaţi şi demnitari îşi pierd viaţa la câţiva kilometri de acel loc blestemat pentru Polonia, Katyn.