Ideal ar fi ca un copil care are o boală transmisibilă să fie izolat de cei sănătoşi, pentru că există riscul apariţiei unor forme severe. În afecţiunile unde e posibil, ar trebui făcută vaccinarea. Sursa: EVZ
Este mai bine să laşi un copil să facă bolile copilăriei sau mai degrabă să-l protejezi prin vaccinare sau izolându-l de cei bolnavi? Unii pediatri nu recomandă izolarea fraţilor atunci când e vorba de forme uşoare de boală, alţii îi contrazic.
Bolile se transmit înainte să apară simptomele
De cele mai multe ori e prea târziu să protejăm copiii de răceli, gripă şi alte boli contagioase pentru că expunerea se face înainte ca persoana bolnavă să aibă simptome.
SUMARUL ARTICOLULUI Copiii trebuie să fie feriţi de bolile contagioaseSOLUŢII LA ÎNDEMÂNĂSOLUŢII LA ÎNDEMÂNĂ
Gripa poate fi contagioasă cu o zi-două înainte de instalarea simptomelor, iar în alte afecţiuni perioada în care există riscul de contagiozitate e şi de cinci zile înainte de apariţia semnelor.
„Atunci când un membru al unei familii în care există un sugar are o boală ce se poate lua, eu recomand să se poarte mască. Dacă există doi copii, iar unul se îmbolnăveşte, este util ca acela care e sănătos să fie trimis la bunici, dacă există această posibilitate”, e părerea pediatrului Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”, din Bucureşti.
În boli contagioase precum varicela, pentru care vaccinarea nu se face gratuit în România, medicii recomandă măsuri de precauţie.
„Cel mai bine ar fi să se facă vaccinare. Copilul sănătos e bine să fie ferit de cel bolnav în cazul unor boli transmisibile”, e şi opinia pediatru lui Denis Stănescu, de la Spitalul „Marie Curie”, din Bucureşti.
Atenţie la bronşite şi varicelă
Fiţi atenţi la următoarele boli contagioase pe care