Statul ar putea “subvenţiona” încheierea unei poliţe de asigurări de viaţă, prin acordarea unei deductibilităţi fiscale, în limita de 400 de euro pe an pentru angajat şi angajator.
Deductibilitatea se va putea aplica doar contractelor care se vor ăntinde pe cel puţin 10 ani, potrivit unei propuneri făcute de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi susţinută de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Cei care vor încheia asigurări de viaţă ca urmare a contractării unui credit nu vor beneficia de facilităţi fiscale.
În cazul în care clientul renunţă la asigurare şi doreşte răscumpărarea poliţei înainte de scandenţă, statul ar putea să îl impoziteze retroactiv, potrivit vicepreşedintelui UNSAR, Cornelia Coman, transmite Mediafax.
Dacă statul va susţine piaţa asigurărilor şi va stimula economisirea pe termen lung, banii se vor întoarce în economie, sub formă de investiţii. Acestea sunt estimate la circa 3,7 miliarde de lei perioada 2010-2015.
“În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului de stat, se estimează că veniturile generate, în sumă de 5,2 miliarde de lei vor compensa în proporţie de peste 97% până în 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilităţii. Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilităţii provine din mai multe surse, respectiv creşterea volumului investiţiilor pe piaţa financiară, creşterea din impozitul asupra profitului societăţilor de asigurare, creşterea impozitului pe venitul agenţilor şi venitul rezultat din impozitări retroactive ale contractelor reziliate”, a afirmat Coman.
Anul trecut, piaţa asigurărilor de viaţă s-a cifrat la 1,86 miliarde de lei, în scădere cu 13% faţă de 2008, potrivit datelor CSA.