Otitele netratate pot surzi un copil, iar un şoc emoţional sau suprasolicitarea pot cauza surditate bruscă, afecţiune care trebuie urgent tratată. Sursa: NORTHFOTO
Odată cu înaintarea în vârstă este normal ca auzul să scadă. Afectarea acestuia depinde de moştenirea genetică. De obicei, la afecţiunile transmise genetic, simptomele se resimt în copilărie.
Sunt însă boli ale urechii care se pot manifesta la orice vârstă şi care, netratate, pot cauza pierderea parţială sau totală a auzului. Partea bună este că pentru afecţiunile urechii medicina are mereu o soluţie, fie sub formă de proteză sau implant cohlear, însă unele sunt destul de costisitoare.
Cauze posibile, infecţii şi traumatisme
La copii pot să apară pierderi de auz din cauza infecţiilor. Cele mai frecvente sunt otitele.
„Otitele sunt afecţiuni obişnuite la copii, dar dacă nu sunt tratate corespunzător afectează nervul şi duc la scăderea auzului numai de o parte a urechii”, spune medicul orelist Elena Lăţcan, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi din Bucureşti.
Există riscul ca din cauza otitei să se spargă timpanul, ceea ce poate duce la o scădere a auzului de cele mai multe ori permanentă, pentru că spărtura nu se mai închide. Pierderea auzului poate surveni şi ca urmare a diferitelor traumatisme.
„Cineva care s-a lovit la cap poate rămâne surd din cauză că osul care găzduieşte urechea internă este afectat”, adaugă medicul, care afirmă că în aceste cazuri se pot folosi proteze auditive normale.
Preventiv, cu precădere la copii, trebuie tratate toate focarele de infecţie, mai ales sfera ORL (polipi, otite, amigdalite, sinuzite).
10% dintre femei fac otoscleroză la majorat
Există boli genetice care afec tează auzul, dar nu şi nervul auzului. De exemplu, otoscleroza afectează în ju