România este una dintre cele câteva ţări membre UE care nu au luat măsuri de redresare a sectorului rezidenţial, potrivit unui studiu realizat de compania Deloitte România.
Ţările mici şi cele mai noi state membre ale Uniunii Europene au implementat mai puţine măsuri de susţinere a pieţei imobiliare, comparativ cu restul ţărilor din UE. Acesta este rezultatul studiului realizat de Deloitte în cele 27 de ţări membre UE - „Dezvoltarea rezidenţială - Rolul guvernelor în piaţa imobiliară din Uniunea Europeană”.
Studiul a analizat strategiile de încurajare a pieţei rezidenţiale prin intermediul unor măsuri fiscale sau fonduri de garantare ipotecară, pornind de la premisa că, în general, dezvoltarea rezidenţială se confruntă cu o situaţie foarte dificilă pe timp de recesiune.Specialiştii Deloitte au scos în evidenţă faptul că multe guverne şi-au revizuit atitudinea faţă de piaţa rezidenţială în contextul actual. O serie de state au lansat fonduri de garantare, altele au adoptat măsuri care afectează direct preţul proprietăţilor, de exemplu reducerea sau scutirea de la plata TVA.
Cea mai populară măsură (în vigoare în 89% din ţările UE) este scutirea de la plata impozitului pe profit. Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania, ţări cu populaţie numeroasă şi economii solide, dar şi ţări cu economii mai puţin mature, care au devenit membre UE relativ recent, cum e cazul Cehiei şi al Poloniei, se numără printre statele care au adoptat asemenea măsuri.
Subvenţii nonfiscale
Pe de altă parte, studiul arată că în 11 state UE funcţionează un fond de garantare ipotecară ce susţine persoanele care au probleme în a-şi plăti creditele ipotecare. Polonia, Ungaria, Slovenia şi Marea Britanie au lansat astfel de fonduri în 2009, în cadrul unui pachet de măsuri anticriză.
Câteva oraşe din Olanda le asigură subvenţii nonf