Unul dintre „locotenenţii” celui mai temut infractor român, Ion Clămparu (urmărit internaţional de aproape şapte ani) şi alte 35 de persoane au fost „săltate” ieri de poliţişti, fiind acuzate de o serie de infracţiuni informatice şi falsificare de carduri bancare. Sursa: Marius Nica
Prejudiciul estimat până acum de anchetatori se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar numărul victimelor - la câteva zeci.
Acţiune cu sute de poliţişti
Ieri, la primele ore, nu mai puţin de 200 de poliţişti şi jandarmi au descins în locuinţele suspecţilor acuzaţi că, în ultimii doi ani, s-ar fi împărţit în două grupări pentru „a opera” atât în state membre ale Uniunii Europene, cât şi în Australia.
Potrivit anchetatorilor, cei 36 de infractori aruncaţi ieri după gratii nu fac decât să întregească „tabloul” în care românii axaţi pe furtul de la bancomate au devenit celebri atât în presa europeană, cât şi în cea din Australia.
Metoda folosită de ei este deja „consacrată”: s-au deplasat în ţări precum Olanda, Belgia, Cehia, Grecia, Germania şi Australia, unde au instalat la bancomate dispozitive pentru copierea datelor de pe carduri - numite printre hoţi „pisicuţe”.
Datele obţinute astfel au fost ulterior rescrise pe „clone” ale cardurilor originale, cu ajutorul cărora hoţii au golit conturile unor cetăţeni străini.
Locotenent pentru Clămparu
Una dintre grupări era condusă de Nicolai Bârsan, cunoscut de anchetatori drept unul din „locotenenţii” interlopului Ion Clămparu, dat în urmărire generală încă din martie 2003.
„Naşu’” Clămparu este acuzat de organizarea unei ample reţele de trafic de carne vie, pe care se bănuieşte că ar continua să o coordoneze din Spania.
De altfel, Bârsan a mai fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional o