Patrimoniul Parcului Natural Porţile de Fier este supus în continuare agresiunilor şmecherilor care construiesc fără să respecte nicio regulă, iar turiştii lasă dezastru în urma lor. Infrastructura de vizitare a obiectivelor turistice este şi ea la pământ.
Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera şi membrii Asociaţiei Speo Caraş au realizat o monitorizare alternativă a stării factorilor de mediu şi biodiversităţii din zona Parcului Natural Porţile de Fier, pe cursul Dunării, între localităţile Baziaş şi Dubova, concluziile lor demonstrând de ce evită turiştii mirifica lume a Clisurii.
Ecologiştii au întâlnit pe traseul studiat o mulţime de agresiuni împotriva mediului. De la bun început, pe teritoriul rezervaţiei naturale Balta Nera – Dunăre, în zona golfului de la intrarea fluviului în ţară, au fost identificate tone de ambalaje din plastic. Mai grav, în interiorul rezervaţiei naturale Balta Nera – Dunăre au fost întâlnite autoturisme de teren ale Poliţiei de Frontieră, lucru care demonstrează că nici măcar cei care ar trebui să aplice legea nu o respectă.
Infrastructura de vizitare este inexistentă
În zona umedă Divici – Pojejena se execută lucrări de excavaţii şi terasamente. La punctul turistic Peştera Gaura cu Muscă, din rezervaţia naturală Peştera cu Apă – Valea Polevii, situată pe teritoriul comunei Coronini, nu există panouri de informare, trepte şi balustrade. Calea de acces în peşteră prezintă riscuri mari de accidentare pentru vizitatori”, precizează Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera. La fel de rudimentară este şi infrastructura de vizitare a traseului ecoturistic Ciucaru Mare din rezervaţia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici. În aceste condiţii, turiştii au toate motivele să evite o zonă de-a dreptul mirifică, dar de care unii îşi bat joc.