Protestul judecătorilor care cer o poziţie fermă a CSM cu privire la magistraţii anchetaţi ce încă mai judecă a scos la iveală un conflict mai vechi: reformă contra conservatorism. Sursa: Arhiva EVZ
Scrisoarea deschisă trimisă către Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi semnat, până ieri, de 250 de magistraţi din toată ţara, arată, dincolo de actul de protest în sine, o „schismă” în sistemul judiciar.
De-o parte se plasează magistraţii care s-au arătat indignaţi de lipsa de reacţie a forului în privinţa cazului judecătorilor Florin Costiniu şi Cristian Jipa (anchetaţi pentru că l-ar fi ajutat pe Cătălin Voicu să „salveze” în instanţă interesele unor oameni de afaceri).
De cealaltă parte se află judecători care susţin că eventuala suspendare a unor magistraţi, înaintea unei sentinţe definitive şi irevocabile, reprezintă o piedică în calea respectării libertăţilor şi drepturilor câştigate de „robe” prin statut.
Ciocnirea dintre viziuni e reprezentată de opiniile a două judecătoare din ge neraţii diferite: Dana Gârbovan, reprezentantul protestatarilor, şi Mona Pivniceru, mai rezervată cu sancţiunile drastice.
DANA GÂRBOVAN
„Ne dăunează suspiciunile”
EVZ: Credeţi că demersul dumneavoastră va avea efect la CSM? Aveţi vreo propunere concretă pentru schimbarea situaţiei?
Dana Gârbovan: Am cerut să ne spună cum ar trebui să reacţionăm când apar astfel de stenograme. Încă aşteptăm răspunsul(...). Înalta Cur te este instanţa supremă. Nu putem să bagatelizăm recrutarea acolo, aşa cum a făcut-o CSM de ani buni. Sunt de acord cu cei care spun că interviul pentru numirea pe post seamănă cu o şuetă la o cafea. Noi am propus să fie dezbateri pu blice unde să se verifice candidaţii şi profesional, şi din punct de vedere al in te grităţ