Liderii marilor puteri vor decide, in weekend, la summitul G20 din Toronto, Canada, ce cale va urma economia mondiala. Dupa ce au investit masiv in salvarea pietelor, europenii propun austeritatea, temandu-se de faliment. In schimb, americanii cer noi stimulente pentru economie, amintind de greselile din timpul crizei din anii '30.
Economia mondiala se afla la o noua rascruce de drumuri. In 2008, liderii marilor puteri au decis salvarea pietelor financiare, pompand mii de miliarde de dolari si euro in banci, companii de asigurari si alte firme considerate prea mari ca sa se prabuseasca. Acum, inglodati in datorii si confruntati cu deficite bugetare uriase, acestia se afla intr-o noua dilema: sa incerce sa reduca datoriile prin masuri de austeritate, sau sa continue sa sustina economia, in speranta confirmarii revenirii economice?
In tabara ''fanilor'' austeritatii, cei mai activi sunt europenii, japonezii si canadienii. ''Noi, europenii, vom propune la G20 o politica de reducere a cheltuielilor bugetare, un control mai atent asupra banului public, in asa fel incat sa evitam pe viitor derapajele care ne-au dus in aceasta criza'', a declarat cancelarul german Angela Merkel, inainte de a pleca in Canada.
Pentru a ne consolida economiile, avem nevoie de masuri sustenabile, de consolidare bugetaraAngela Merkel, cancelar german
Nemtii, ca de altfel mai toti europenii, printre care si romanii, au anuntat vaste programe de austeritate, ce includ reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor. La capitolul austeritate, romanii pot fi dati drept exemplu. Potrivit Financial Times, am luat masuri dure chiar si pentru standardele actuale ale Uniunii Europene. Suntem singura tara care a decis reducerea pensiilor, restul le-au inghetat.
Celebrul expert financiar Nouriel Roubini, omul care a prevazut criza economica, declara recent, la