Vizitatorii exploatărilor miniere de sare din România îşi pun în pericol viaţa coborând pe scări ce datează de la 1800 şi cu lifturi şubrede prin care se văd pereţii. Sursa: Arhiva EVZ
Salinele din România, obiective cu potenţial turistic nevalorificat nici în Epoca de Aur, au devenit adevărate „capcane” în care vizitatorii îşi riscă viaţa la fiecare pas.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile ce reies „printre rânduri” dintr-un studiu de prefezabilitate realizat, în octombrie 2009, de specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi care ar putea sta la baza unui proiect de reabilitare a acestor puncte turistice.
Cu excepţia Salinei Turda - care face obiectul unui proiect de reabilitare început deja cu finanţare europeană, prin Programul PHARE 2004-2006 -, niciuna dintre celelalte exploatări miniere de sare nu oferă facilităţi de vizitare la standarde europene, care să le includă pe lista obiectivelor turistice internaţionale.
Scările vechi (unele ce datează chiar şi de la 1800), lipsa ieşirilor de urgenţă, folosirea de către turişti a aceloraşi căi de acces ca şi camioanele care transportă sarea ar putea fi considerate acum doar „puncte de atracţie” pentru amatorii de senzaţii tari.
Când vine vorba despre spaţii de agrement, acesta sunt insuficente, iar locurile de jocă sunt „dotate necorespunzător”, subliniază experţii MDRT, care au inclus salinele pe lista de priorităţi pentru că, deşi poate părea surprinzător, acestea sunt „la mare căutare” în ultima vreme. Astfel, potrivit statisticilor, doar anul trecut, aproximativ 770.000 de oameni au coborât în salinele din toată ţară. Iar, pentru început, autorităţile şi-au propus să le reabiliteze pe cele mai vizitate: Slănic Prahova, Praid şi Cacica.
La Slănic Prahova te „aşteaptă” un lift nesigur
La salina din S