Statul social cu venituri mici, creatia artificiala si neviabila promovata de la Ion Iliescu incoace sub numele de "model suedez", a ajuns la falimentul inca nedeclarat, sub presiunea neiertatoare a crizei.
De altfel, scoaterea la iveala a tuturor aberatiilor si disfunctionalitatilor este poate una dintre putinele parti bune ale acestui moment economic feroce.
Acest stat paternalist neviabil a crescut foarte multi cetateni cam nevolnici, obisnuiti sa li se poarte de grija cu tot felul de ajutoare fara legatura cu propria contribuitie la bugetul statului, la cel de asigurari sau la vreun fond privat de pensii.
I-a obisnuit sa nu-si proiecteze viitorul si cheltuielile cu luciditate si prudenta, convinsi ca intotdeauna va exista o plasa de siguranta, indiferent cat de responsabil se poarta in viata lor. Acum aterizarea a inceput si este brutala.
Asa se explica marele soc pe care l-a starnit stirea ca guvernul nu mai subventioneaza energia termica centralizata livrata populatiei. Doar primariile vor acorda astfel de ajutoare persoanelor cu venituri foarte mici. Este o masura normala din mai multe motive.
In primul rand, sistemul aceasta centralizat este o gaura neagra care a inghitit pana acum sume fabuloase de la fiecare contribuabil.
Sistemul acesta comunist, o forma de egalitarism si control al populatiei, nu are cum sa functioneze eficient, cat timp pierderile sunt mari si inevitabile.
Asa ceva nu mai exista nici macar prin fostele tari comuniste, dar in Romania a supravietuit pentru ca a alimentat multe interese private, multe firme capusa si multi clienti politici.
Apoi, este cu totul inechitabil ca de o subventie platita de toti contribuabilii sa beneficieze doar unii dintre ei, fara a indeplini vreo conditie speciala.
Cei mai grijulii si mai prevazatori din