Noua lege - cea agreată de ministrul Daniel Funeriu - va intra luni în şedinţa guvernului. În urma dezbaterii publice, documentul s-a schimbat doar în mică măsură. Sursa: Mediafax
Includerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial, problemele şcolilor de la sate sau finanţarea pe cap de student. Toate au fost discutate intens, ieri, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la o masă rotundă care a adunat elevi, studenţi, profesori, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai Ministerului Educaţiei.
De altfel, opiniile celor prezenţi la discuţiile de ieri sunt ultimele pe care ministrul Daniel Funeriu este dispus să le primească pentru a îmbunătăţi proiectul noii legi a educaţiei. Luni, acesta va fi discutat într-o şedinţă specială a guvernului, urmând să fie aprobat şi trimis parlamentului, după cum anunţa chiar premierul Emil Boc.
SUMARUL ARTICOLULUI Greşelile gramaticale, singurele modificări aduse legii educaţiei„Religia se face la biserică, nu în şcoal㔄Religia se face la biserică, nu în şcoală”
Nicio schimbare în lege
Urmarea: după „douăzeci şi ceva de zile, aproape treizeci” de dezbateri - aşa cum spunea, la începutul întâlnirii de ieri, Melania Mandas Vergu, consilierul ministrului Funeriu -, proiectul de lege nu a suferit modificări „esenţiale”.
„Nu vom face nicio modificare în privinţa principiilor de bază ale legii, am corectat doar greşelile gramaticale şi am mai făcut câteva corecturi pentru fluidizarea sistemului”, a explicat chiar ministrul, la finalul dezbaterii în care dascăli şi părinţi au încercat în zadar să mai obţină o serie de schimbări ale actului normativ.
„Un copil de 16 ani, care iese din învăţământul obligatoriu şi nu vrea să meargă mai departe, se angajează. Dar unde poate să lucreze? Ca necalificat, în condiţii dificile, periculoase pen tru un copil. În plus, pe