Discuţia pe marginea noii legi a educaţiei ajunge la o temă mai veche: locul pe care ar trebui să-l ocupe religia în orarul elevilor şi caracterul obligatoriu sau facultativ al acesteia. Sursa: MEDIAFAX
Noua lege a educaţiei ignoră numeroasele cereri ale părinţilor şi ale societăţii civile, în privinţa eliminării orelor de religie sau, cel puţin, a „reformării” acestora.
Un dascăl a ajuns chiar să depună plângere penală împotriva profesorilor de religie ai fiicei sale, pentru că i-ar fi încălcat acesteia dreptul la conştiinţă. Influenţa Bisericii s-a dovedit mereu mai puternică decât celelalte apeluri.
„Nu vreau ca fetiţa mea să facă religia, mi se pare că o îndoctrinează. Felul în care se predă religia la noi îl face pe copil să fie încuiat”. Aceasta este opinia unei mame din Capitală, al cărei copil va intra din această toamnă în clasa întâi.
Studierea religiei în şcoală a stârnit polemici în rândurile părinţilor de fiecare dată când s-a ridicat această problemă. În urmă cu doi ani, când mai multe ONG-uri au cerut scoaterea religiei ca materie obligatorie din programa şcolară de liceu, Patriarhia a ripostat cu o campanie puternică intitulată „Nu vrem liceu fără Dumnezeu”.
Nicio schimbare
Legea „Funeriu” ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de luni, după aproape trei săptămâni de dezbatere publică, potrivit premierului Emil Boc. Noul text al legii nu prevede nicio schimbare în ceea ce priveşte religia.
Poate şi pentru că Patriarhia susţine că părinţilor nu li se îngrădeşte libertatea de a alege: cu o simplă cerere la secretariatul şcolii, aceştia pot alege confesiunea sau să nu facă deloc religie. În acest din urmă caz, media generală va fi încheiată fără cea la religie.
„Din 1990 şi până în prezent s-au constatat beneficiile predării religiei - educarea acestora în s