Oraşul pakistanez Sialkot va produce, în acest an, aproape 60 de milioane de mingi de fotbal cusute manual, scrie publicaţia "Der Spiegel".
În medie, locuitorii din Sialkot câştigă 1.000 de euro pe an - de două mai mult decât salariul mediu din Pakistan. Majoritatea lucrează în industria echipamentelor sportive. Toate mingiile produse aici sunt exportate. Un balon costă aproximativ 100 de euro în magazinele occidentale, însă costul de producţie este mai mic de un euro.
Cererea de mingi de fotbal este foarte mare în acest an, mai ales că în această vară, în Africa de Sud, se va disputa turneul final al Cupei Mondiale. Toate marile companii producătoare de echipamente sportive sunt prezente în Sialkot, oraş cu o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori.
Investiţiile occidentale în Pakistan sunt însă foarte mici. Cu toate acestea, fabricile din Sialkot produc anual 40 de milioane de mingi de fotbal, iar numărul lor creşte la 60 de milioane la fiecare doi ani, când se dispută Campionatele Europene sau turneele finale ale Cupei Mondiale - aproximativ 70% din toate baloanele cusute manual în întreaga lume.
Conform unei legende locale, în urma cu aproape un secol, un localnic a peticit o minge aparţinând militarilor britanici care locuiau în apropiere, iar mai târziu a început să îşi confecţioneze singur baloanele de fotbal. Omul se numea Syed Sahib, iar în oraş există o stradă care îi poartă numele.
Odată cu interzicerea angajarii copiilor, în 1997, producătorii pakistanezi au câştigat o reputaţie foarte bună, iar marile companii europene şi-au păstrat imaginea curată. Pentru a combate folosirea copiilor în procesul de producţie, angajaţii nu mai pot lucra de acasă, fiind instituite centre de muncă. Multe fabrici locale se confruntă cu o criză a forţei de muncă, însă, în ciuda acestui fapt, industria pro