Cel puțin 20 de persoane care fac parte din categorii defavorizate sau vulnerabile vor fi instruite să-și demareze propria afacere, iar cele mai bune patru proiecte vor fi implementate.
Multe dintre persoanele ignorate de societate, care trăiesc cu subvenții de la stat ori sunt complet ignorate de autorități, cum sunt, de pildă, cazurile celor cu dizabilități sau aflate anterior în detenție, ar munci dacă li s-ar da ocazia.
Cu toate acestea, conceptul de „economie socială”, prin care astfel de persoane ar fi încurajate să se încadreze pe piața muncii, producând astfel valoare adăugată economiei, este aproape total necunoscut la noi.
Termen-limită 15 aprilie
Un proiect care vizează crearea de „incubatoare de întreprinderi sociale în regiunea București- Ilfov”, finanțat de Uniunea Europeană, este derulat acum de Blocul Național Sindical (BNS).
Persoane care fac parte din categorii sociale vulnerabile - aparținând grupurilor minoritare, din familii numeroase sau monoparentale, dependente de droguri, victime ale violenței în familie, șomeri pe termen lung etc. - au posibilitatea de a fi consiliate și instruite în vederea demarării propriei afaceri și chiar să le fie finanțat acest plan, în medie cu 10-12 mii de euro. Cei interesați pot contacta BNS până la data de 15 aprilie. Ei vor fi intervievați pentru a se identifica situația lor generală, competențele, ideile lor de afaceri sau gradul de motivație.
Până acum, peste 150 de persoane au fost chestionate, dar BNS se așteaptă ca numărul lor să ajungă la circa 200. Până în prezent, cei mai mulți dintre cei intervievați ar dori să se lanseze în servicii gen comerț, ateliere auto și alimentație.
Patru idei merg la drum
Cel puțin 20 dintre acestea vor intra în etapa următoare, de consiliere în vederea demarării unei afaceri. „Exper