Două schelete ale unor hominizi care au trăit în urmă cu două milioane de ani au fost descoperite în Africa la Sud, anunţă AFP. Potrivit unor studii publicate recent în Statele Unite, vorbim de o nouă etapă în evoluţia umană.
Specia umană descoperită a fost numită Australopithecus sediba. În situl din Africa de Sud, au fost descoperite fosilele unui mascul şi ale unei femele. Descoperirea a avut loc în 2008, dar datarea şi analiza fosilelor s-au încheiat de curând, rezultatele fiind publicate luna aprilie, în revista Science.
"Aceste fosile ne oferă detalii extraordinare dintr-un capitol nou în evoluţia omului, cel în care omul nu mai depinde de viaţa în copaci şi se stabileşte pe sol", spune un paleo-antropolog al universităţii sud-africane Witwatersrand, Lee Berger.
Până acum, cele mai vechi fosile umane sunt cele ale lui Ardi (Ardipitec - 4,4 milioane de ani) şi cele ale deja celebrei Lucy (Australopitec - 3,2 milioane de ani).
Cele două fosile descoperite în Africa de Sud prezintă câteva asemănări cu Lucy, chiar dacă vorbim de o diferenţă de un milion de ani. Aceasta arată că transformările primilor homizi au avut loc foarte lent.
Australopitec sediba, caracteristici:
Înălţime: 1,27 metri
Greutate: fosilele descoperite aparţin unei femele mature şi unui mascul de circa 10 ani. Femela cântărea 33 de kilograme, iar masculul - 27
Volumul cutiei craniene: 420-450 centimetri cubi. Astăzi, aceste volum este mult mai mare (1.200-1.600 de centrimetri cubi). Totuşi, antropologii spun că forma cutiei craniene indică prezenţa unui creier evoluat, faţă de ceilalţi australopiteci
Braţe lungi în comparaţie cu corpul şi palme scurte
pelvis evoluat
dinţi mici
picioare lungi, care îi permiteau să fie foarte rapid
trunchi scurt
În ultimii doi ani, au fost descoperite alte do