Economia României a atins deja minimumul, şi acum traversează ultima fază a crizei, care se manifestă prin dificultăţi „uriaşe” privind bugetul public, consideră vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Mathias Kollatz-Ahnen. Sursa: AGERPRES
„Criza nu s-a terminat. Câteodată oamenii sunt prea pesimişti, iar alteori prea optimişti. Fiecare dintre de claraţiile care susţineau că această criză s-a terminat a fost în mod clar prea optimistă”, a spus Kollatz-Ahnen. El a explicat că, în general, o astfel de perioadă are patru faze.
Fondurile UE, colacul nostru de salvare
„Prima dată într-o criză există problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de România. Apoi urmează efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimumul a fost atins în România, iar acum urmează o revenire uşoară, care este însă însoţită de dificultăţi uriaşe legate de bugetul public”, a continuat vicepreşedintele BEI.
Oficialul european anticipează pentru 2010 o uşoară revenire a economiei şi a subliniat însă că cel mai important este implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene. „Dacă o ţară ca România are acces la fondurile structurale, atunci există un pachet anticriză natural”, a completat el.