… ati recunoscut, de buna seama, in titlul de mai sus o parfraza dupa piesa lui Eugene O’Neill, Lungul drum al zilei catre noapte. Cum ati recunoscut-o? De unde il stiati pe O’Neill? Habar n-am. Dar ceea ce va pot spune cu siguranta e ca nu il stiati din scoala. In scoala i-ati studiat pe Neculce, pe Odobescu, pe Eminescu, Minulescu, Rebreanu, Cosbuc, Preda sau Nichita Stanescu. Dar nu l-ati studiat pe O’Neill, dupa cum nu l-ati studiat nici macar pe Shakespeare, Dante sau Sofocle, daramite pe Cortazar, Updike sau O’Neill. Daca ii cunoasteti, e meritul propriei dumneavoastra curiozitati, a prietenilor, parintilor si – in ultima instanta, a comunismului care nu oferea prea multe ocazii de placuta si de folos zabava in afara de cetitul cartilor . Dar nu e meritul scolii. Copiii dumneavoastra, traind in Uniunea Europeana, nu sunt nici ei mai norocosi. Romania e singura tara din Uniune in care studiul literaturii universale nu e obligatoriu in scoli.
Despre remedierea acestei situatii vorbeste ultimul raport al Societatii Academice Romane (SAR). Dupa cum nu poti invata chimia numai Nenitescu sau matematica doar dupa Moisil, nu poti studia nici literatura numai cu Eminescu.
Va invit calduros sa cititi raportul. Merita. Poate il citeste si vreun parlamentar si depune un proiect de lege in acest sens.
Societatea Academica din Romania a redactat un raport, “De ce ar trebui
predata literatura universala in scoli“, in care prezentam 6 argumente
pentru care consideram ca este momentul ca ea sa fie predata in mod
obligatoriu in invatamantul preuniversitar. Propunem ca textele
scriitorilor straini sa fie undeva intre 20 si 30% din total textelor
studiate.
In text am inclus si sugestiile primite de la profesorii Liviu Papadima
(decan Fac de Litere), Al. Zotta (critic literar) si Mircea Flonta
(filosof). @N_P