Anul acesta catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Învierea Domnului în aceeaşi zi. Aşa că şi obiceiurile sunt mai multe şi diferite de la o ţară la alta. Iată câteva dintre ele. Sursa: Northfoto
Bulgaria, oul la înaintare
Vecinii bulgari obişnuiesc să ciocnească un ou roşu de zidul Bisericii. Tot ei în ziua de Paşte, între membrii familiei aruncă un ou de la unul la celălalt. Se spune că cel care ajunge la finalul jocului cu oul întreg va avea noroc tot anul. În plus, cea mai în vârstă femeie din familie mângâie obrajii copiilor cu primul ou vopsit, pentru ca micuţii să fie fericiţi şi sănătoşi tot anul.
Grecii sparg farfurii
Chiar dacă ţara lor e greu lovită de criza economică, grecii nu se dau în lături de la nimic când vine vorba despre ospăţul de Paşte. Din meniul lor nu lipsesc preparatele tradiţionale. Grecii petrec cum ştiu mai bine cu toată familia alături. Dansează şi ascultă muzică. La fel ca noi românii, grecii merg la Biserică în noaptea de Înviere şi iau lumină.
În Corfu, cu ocazia Paştelui, oamenii aruncă vase din ceramica de la balcon.
„Oamenii aruncă vase de ceramica pline cu apă sau vin de la balcon - sunt mult mai zgomotoase dacă sunt pline. Cei care aruncă cele mai mari vase sunt răsplătiţi cu aplauzele", povesteşte europarlamentarul elen Sylvana Rapti citată euractiv.ro.
Spargerea ceramicii aduce noroc, aşadar „culegeţi de pe jos neapărat o bucată spartă de ceramică şi veţi avea noroc pentru tot restul anului", a mai spus Rapti.
Spargerea vaselor simbolizează şi începutul primăverii şi faptul că recoltele vor fi culese în vase noi.
Nemţii ard de Paşte brazii de Crăciun
În unele zone din Germania, de Paşte, se ard brazii care au fost împodobiţi de Crăciun. Potrivit tradiţiei flăcările vor alunga ultimele semne ale iernii ca să facă loc primăverii.
În Franţa se dă lupta cocoşilor
Încă din 192