În România, statisticile privitoare la consumul de droguri sunt, în ultimii ani, într-o continuă creştere, mai ales în rândul tinerilor. Timişul nu face excepţie, un studiu realizat de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara arătând că aproximativ 30% dintre elevii şi studenţii intervievaţi au prieteni care consumă droguri, iar un procent de peste 8% au declarat că au consumat ei înşişi, măcar o dată, stupefiante.
O zi dedicată, în întreaga lume, luptei anti-drog
Anual, pe 26 iunie – Ziua mondială de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri –, Biroul Naţiunilor Unite Antidrog şi Criminalitate alege un slogan şi lansează o campanie internaţională de conştientizare în privinţa riscurilor pe care le implică consumul de droguri. În acest an, sloganul este “Implică-te! În comunitatea ta drogurile nu-şi au locul”
În lume, aproximativ 200 de milioane de oameni consumă droguri, iar tendinţa este de creştere, mai ales în rândul tinerilor, indică statisticile Biroului Naţiunilor Unite Antidrog şi Criminalitate. Potrivit Raportului Observatorului european pentru droguri şi toxicomanie, publicat în 2008, la nivel european s-a constatat, în perioada 2001 - 2008, o tendinţă de stabilizare a numărului narcomanilor şi de scădere în rândul adolescenţilor consumatori de droguri. Decesele cauzate de consumul de droguri au reprezentat 3,5% din totalul deceselor europenilor, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, iar prevalenţa pe parcursul vieţii pentru consumul de droguri ilegale ajunge până la 22%.
În România, situaţia evidenţiată în ultimul studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog, în 2007, pe un eşantion naţional reprezentativ pare a fi diferită. Prevalenţa pe timpul vieţii este de 1,7% din totalul adulţilor. Cel mai afectat segment este cel al tinerilor cu vârste cuprinse între 15