Deşi plătesc sume colosale pentru monumente noi, bucureştenii sunt rareori consultaţi în legătură cu personalităţile reprezentate şi locurile potrivite pentru fiecare statuie în parte.
De-a lungul ultimului deceniu, locuitorii Capitalei au dat bani grei pentru statui şi fântâni: peste 10 milioane de euro. Li s-a cerut însă de prea puţine ori părerea în legătură cu locul potrivit pentru amplasarea vreunui monument.
Aşa că statui ieftine sau scumpe, urâte sau reuşite, de toate dimensiunile, au umplut parcurile şi pieţele oraşului. Controversele au cuprins atât breasla artiştilor, cât şi societatea civilă.
Statuia lui Carol I
Preţul-record îl deţine o statuie care nu e încă finalizată. Potrivit Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti, pentru realizarea statuii din bronz care îl va înfăţişa pe Regele Carol I călare, municipalitatea a achitat cea mai mare factură: 9,5 milioane de lei (2,26 milioane de euro).
În momentul de faţă, monumentul este finalizat, spune primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. În viitorul apropiat, va fi amplasat vizavi de Palatul Regal, la 14 metri de Biblioteca Centrală Universitară.
FOTO evz.ro
Bucureşti, oraşul statuilor la două milioane de euro bucata
Şi Caragiale va primi un omagiu scump: consilierii au decis să aloce 4 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro) pentru monumentul „Căruţa cu Paiaţe”, care redă în bronz personajele lui Nenea Iancu.
Monumentul va fi amplasat în faţa Teatrului Naţional, care poartă numele marelui dramaturg.
2,9 milioane de lei pentru „Vioară Spartă”
De altfel, anul trecut, artistul care a realizat „Căruţa cu Paiaţe”, Ion Bolborea, a şi dovedit că are „lipici” la lucrări importante: a primit un contract în valoare de 2,9 milioane de lei pentru a transpune în bronz monument