Deşi ministrul Funeriu susţine că are nevoie de personal calificat, profesorii cu experienţă sunt primii îndepărtaţi din sistem. Sursa: CODRIN PRISECARU
„Cine nu are bătrâni să-şi cumpere”, spune o veche vorbă românească. Deşi s-a dovedit a fi plină de înţelepciune, aceasta pare să fie însă ignorată de mai-marii Ministerului Educaţiei, chiar şi în cazul unor dascăli doriţi de elevi la catedră. Argumentul invocat de subalternii ministrului Daniel Funeriu: restructurarea unor posturi pentru a face economii la buget.
Vârsta contează, nu calitatea
Iar pentru a opri protestele copiilor şi părinţilor care invocă calitatea şi ex perienţa celor declaraţi „pensionabili”, oficialii ministerului îşi justifică insistenţa prin „vârsta înaintată” a dascălilor şi prin faptul că aceştia „se agaţă de un post care ar trebui ocupat de tineri”. Prin urmare, profesorilor nu le mai rămâne niciun cuvânt de spus în faţa retragerii forţate.
SUMARUL ARTICOLULUI Dascăli discriminaţi la pensionareÎN CĂUTAREA DREPTĂŢIIInstanţa,...ÎN CĂUTAREA DREPTĂŢIIInstanţa,...
În cazul în care au totuşi curajul să-i sfideze - aşa cum a procedat şi o profesoară din Târgu-Mureş, care a obţinut iniţial în instanţă dreptul de a rămâne la catedră până la 65 de ani - împuterniciţii ministerului în teritoriu recurg la toate căile de atac pentru a-i face să renunţe. „Bătăioasa” profesoară aşteaptă acum decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), însă nu toţi cei aflaţi în situaţia ei au timp şi nervi să se lupte cu sistemul.
Acesta ar fi cazul Codruţei Missbach, profesoară de ştiinţe socio-umane la Colegiul „Spiru Haret”, din Capitală. Deşi ea consideră că mai are multe de oferit elevilor, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) i-a refuzat chiar şi dreptul legal de a-şi prelungi activitatea cu încă trei ani.
„Le-am dat libertate