Romania nu implementeaza directiva serviciilor - prin care se deschide piata serviciilor concurentei transfrontaliere - si a fost avertizata din nou de Comisia Europeana in acest sens. Potrivit unui comunicat al CE, aceasta a trimis aviz motivat Romaniei - a doua faza a procedurii de incalcare a tratatelor -, pentru ca nu a primit notificari cu privire la adoptarea tuturor modificarilor legislative impuse de directiva.
Alaturi de Romania, au fost avertizate si Austria, Belgia, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie si Slovenia. Directiva 2006/123/CE a fost adoptata la sfarsitul anului 2006, iar termenul de implementare in toate statele membre UE era 28 decembrie 2009. Directiva Bolkestein - cum este ea cunoscuta potrivit comisarului care a initiat-o - s-a adoptat foarte greu, prin multe negocieri intre institutiile europene si intr-o forma mult diluata fata de varianta initiala.
Directiva privind serviciile urmareste imbunatatirea functionarii pietei unice a serviciilor, iar statele membre ale UE trebuie sa elimine barierele juridice si administrative nejustificate sau disproportionate la crearea unei intreprinderi sau la furnizarea de servicii transfrontaliere in UE.
In prezent, exista cerinte nejustificate sau disproportionate care constituie un obstacol major in calea dezvoltarii serviciilor. Intreprinderile, in special cele de dimensiuni mici, nu pot beneficia de toate oportunitatile, indiferent daca isi desfasoara activitatea in statul de origine ori in alt stat. Cetatenii, in special consumatorii, sunt privati de accesul la o gama de servicii mai variate si de mai buna calitate. Potrivit unor estimari conservatoare, beneficiile economice potentiale ale directivei privind serviciile s-ar situa intre 60 si 140 de miliarde EUR, reprezentand un potential de crestere de 0,6-1,5% din PIB-ul UE