Managerii din construcţii, comerţ şi servicii se aşteaptă ca situaţia economică să se înrăutăţească în luna aprilie, ceea ce va conduce la creşterea numărului de şomeri şi a preţurilor.
Aceasta este concluzia unei anchete derulate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cei mai optimişti manageri sunt cei din industrie. În ultimele patru luni, exporturile realizate de industriaşi au crescut, astfel că directorii firmelor de profil se aşteaptă ca situaţia economică să nu înregistreze schimbări semnificative în intervalul martie-mai.
Însă, angajaţii din industrie vor trebui să muncească mai mult, în condiţiile în care patronii vor continua să facă disponibilizări. De asemenea, preţurile produselor realizate de industriaşi vor creşte în intervalul martie-mai.
Constructorii, primii la şomaj
Managerii din construcţii sunt cei mai pesimişti. Numărul autorizaţiilor de construcţie a continuat să scadă în primele două luni ale acestui an, iar constructorii nu se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească. Dimpotrivă, managerii firmelor de construcţii estimează o scădere a afacerilor pe care le vor derula în peripada martie-mai, ceea ce va conduce la noi valuri de disponibilizări.
Cei care vor să îşi construiască o casă nu vor scoate mai mulţi bani din buzunare, în condiţiile în care managerii firmelor de profil iau în calcul stabilizarea tarifelor, se arată în ancheta INS.
Nici managerii din sectorul serviciilor nu vor majora tarifele, dar nici nu vor opera reduceri. Totuşi, aceştia nu se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunăţească, astfel că se aşteaptă să fie nevoiţi să facă noi concedieri în perioada martie-mai.
Comercianţii estimează că românii nu vor începe să consume, astfel că afacerile lor nu vor avea o evoluţie pozitivă. În acest context, numărul salariaţilor va continua să sc