Salariaţii din sectorul energetic, minerit şi transport aerian sunt printre cei mai favorizaţi de Sărbători. Şi unii primari vor da bani funcţionarilor publici. Sursa: Agerpres
Chiar dacă sunt constrânși de bugetele alocate sau se regăsesc în topul datornicilor la buget, mai multe companii de stat și instituții și-au recompensat sau urmează să dea angajaților prime de Paște. În unele cazuri „cadoul” este acordat în baza contractelor colective de muncă, deși se poate încălca legislația în domeniu, spun specialiștii Ministerului Muncii.
Potrivit acestora, niciodată această primă, ca și celelalte legate de diferite sărbători, nu au fost prevăzute de legi, ci de contractele colective de muncă încheiate de fiecare categorie de bugetari.
„Nu se mai pot plăti tot felul de prime și sporuri stabilite în diferitele negocieri și incluse în contractele colective de muncă, dar care nu erau susținute de nicio lege. Acum se plătesc salarii exclusiv în baza Legii salarizării unitare, care prevede doar sporurile clasice, stabilite prin statutul funcționarului public și salarizarea personalului contractual”, au explicat specialiștii.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
În unele primării din țară, decizia de a premia angajații de Paște a fost luată de consilierii locali. Spre exemplu, la Deva, chiar la începutul acestei săptămâni, consilierii locali au decis acordarea de prime salariaţilor care au copii minori. „Pentru fiecare copil minor al unui angajat al primăriei s-a alocată suma de 120 de lei. Banii provin din acel fond de premiere pe care-l mai avem prevăzut pentru acest an”, ne-au spus oficiali ai primăriei.
De asemenea, cei 180 de angajaţi ai Primăriei şi ai Consiliului Judeţean Iaşi vor primi câte o primă în valoare de 500 de lei brut. Cu toate acestea, vestea nu a fost bine primită de aceştia, având în ve