Statul chinez derulează un proiect deosebit de important la reactorul cu tehnologie Candu (Canada Deuterium Uranium) din provincia Zhejiang. Chinezii, în strânsă colaborarea cu canadienii care au adus modelul Candu în statul asiatic, îşi propun o realizare în premieră: reutilizarea combustibilului nuclear folosit în reactoare.
În prezent, chinezii au nouă reactoare cu apă uşoară, care folosesc un combustibil pe bază de uraniu îmbogăţit pentru a ajunge la o puritate de 3-5%. După trei ani în care acest combustibil produce energie, nivelul purităţii scade până în apropierea nivelului natural, de 0,7%. În mod normal, acesta este socotit deşeu şi trebuie depozitat.
Ideea chinezilor merge în două direcţii: "cum am putea refolosi acest combustibil?" şi "cum să reducem cantitatea de deşeuri?" A depozita astfel de deşeuri nucleare este o activitatea care implică riscuri şi necesită un efort financiar destul de mare, direct proporţional cu cantitatea de stocat.
După epuizarea ciclului de producţie, combustibilul intră în fascicule de metal, care sunt depozitate în dispozitive de inox, care sunt perfect izolate prin sudură în apă, iar totul intră într-un alt recipient imens, de plumb. Imaginaţi-vă cât de costisitoare este această operaţiune şi adăugaţi cheltuielile pentru amenajarea unui loc pentru depozitare.
Revenind la întrebările de mai sus, cercetătorii de la reactorul chinez au găsit un singur răspuns la ambele. Combustibilul folosit în reactoarele cu apă uşoară va fi refolosit, prin intermediul unei tehnici noi, în reactoarele cu apă grea. Astfel, va fi produsă energie din combustibil cu puritate mică şi cantitatea de deşeuri va fi diminuată.
Simplu, eficient, prietenos cu mediu
În următoarele şase luni, 24 fascicule care uraniu folosit, cu o puritate echivalentă cu cea din zăcământul natural, vor fi folosite