Mai multe focare de rujeolă (pojar) au fost confirmate pe teritoriul Bulgariei, foarte multe la graniţa cu România.
Autorităţile europene avertizează că, de la începutul acestui an, numărul cazurilor a crescut îngrijorător, la peste 9.300, dintre care 7.000 raportate în anul 2010, inclusiv 15 decese. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în comunităţile de romi nomazi care circulă în Bulgaria.
Ministerul român al Sănătăţii a transmis alerte despre această situaţie în toată ţara, dar a atenţionat în special judeţele care au graniţă cu Bulgaria să fie cu vaccinarea copiilor la zi şi să raporteze orice caz suspect.
Copiii sub 15 ani, cei mai afectaţi
„Copiii şi adolescenţii sub 15 ani sunt cei mai afectaţi de epidemia de rujeolă din Bulgaria, cu o proporţie de 70 la sută din îmbolnăviri”, se arată într-un raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).
O echipă a ECDC a mers în Bulgaria pentru a evalua dacă există riscul răspândirii bolii în alte ţări din Uniunea Europeană şi pentru a ajuta autorităţile locale.
„Pentru că rujeola e o boală extrem de contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, este foarte probabil ca epidemia să continue până când se va atinge un nivel de imunizare ridicat fie prin vaccinări, fie prin îmbolnăvire”, se arată în raportul experţilor europeni.
Orice caz suspect din România trebuie raportat
Autorităţile române au transmis avertizări despre această situaţie în ţară, dar au atenţionat mai ales judeţele care au graniţă comună cu Bulgaria (Giurgiu, Călăraşi etc.), după cum afirmă şeful Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.
„Am primit alertă din partea Ministerului Sănătăţii (MS) că în judeţele de graniţă am putea fi în situaţia de a avea cazuri crescute de r