Judecătorii Curţii Constituţionale au suprimat cele mai importante atribuţii ale Agenţiei Naţionale de Integritate. Sursa: ARHIVA EVZ
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a rămas, de ieri, fără principalele atribuţii de verificare a averilor demnitarilor, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.
După ce judecătorii constituţionalişti au eliminat mai multe articole din legea de funcţionare, ANI devine, practic, un organism al cărui rol va fi să strângă declaraţiile de avere.
Agenţia nu mai poate sesiza organele de urmărire penală în privinţa unor neconcordanţe din declaraţiile de avere ale demnitarilor, iar documentele nu mai au caracter public.
SUMARUL ARTICOLULUI Averile demnitarilor scapă de controlCerinţă UE, ghimpe pentru aleşiCerinţă UE, ghimpe pentru aleşi
Decizia Curţii vine în contextul în care, potrivit unor informaţii neoficiale, de câteva săptămâni inspectorii agenţiei verificau averile tuturor judecătorilor constituţionalişti în urma unei sesizări anonime. Şapte din cei nouă membri ai Curţii Constituţionale, mai puţin preşedintele Ioan Vida şi judecătorul Nicolae Cochinescu, urmau să fie verificaţi de ANI, întrucât pe numele lor a fost înregistrată, în urmă cu trei săptămâni, o sesizare referitoare la discrepanţe între declaraţiile de avere şi realitate
Reţeta demantelării ANI a fost similară cu cea a demolării CNSAS, care a fost decisă de Curte pe baza unei sesizări a avocatului lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon. Acum, judecătorii constituţionalişti au avut pe rol o contestaţie depusă de avocatul lui Şerban Brădişteanu, Alice Drăghici, care a contestat câteva articole ale legii, dar au extins verificările asupra întregului act normativ.
Cum a rămas ANI fără dinţi
Printre prevederile anulate ieri se numără cea pe baza căreia inspectorii de integritate puteau verifica dac