În timpul anului şcolar predă engleza, iar în vacanţe face expediţii pe cele mai înalte vârfuri din lume.
Ceva din delicateţea englezoaicelor când se pregătesc de ceaiul de la ora 5.00 şi sfiala din voce, ochii de copil şi mâinile delicate sunt primele lucruri pe care le observi la ea.
Când îmbracă însă echipamentul de munte, uită de manichiură şi de pălăriile elegante, de confortul casei şi, uneori, de căldura caloriferului după care va tânji zile la rând.
Cu vântul în faţă şi cu o singură frică în suflet - să nu fie ceaţă când ajunge în vârf pentru a putea admira peisajul -, Camelia Manea, profesoară de engleză la Universitatea din Piteşti, are „nebunia” ei: să cucerească munţii.
SUMARUL ARTICOLULUI De la catedra din Piteşti pe KilimanjaroPreţul pasiunii: de la 21.000 la 28.000 de leiPreţul pasiunii: de la 21.000 la 28.000 de lei
În CV-ul de alpinistă, pe care îl cunosc doar cei care-i împărtăşesc pasiunea, Camelia Manea a adăugat anul trecut escaladarea, în premieră feminină românească, a celui mai înalt vârf din Europa - Elbrus, Rusia (5.642 de metri).
Pe un traseu explorat tot în premieră, a făcut escalada pe gheaţă, la coardă, piolet şi pitoane a unor pereţi din Caucaz.
Pe acoperişul lumii
Iar palmaresul profesoarei de engleză de 38 de ani continuă cu alte „cele mai cele” vârfuri din toată lumea: Mythikas (2.971 m) - cel mai înalt vârf din Grecia, Mont Blanc (4.807 m) - cel mai înalt vârf din Europa vestică, Aconcagua (6.962 m) - cel mai înalt vârf din America, Ojos del Salado (6.893) - cel mai înalt vulcan activ din lume.
Nu se plânge niciodată de condiţiile aspre din expediţii, deşi i s-a întâmplat să vină acasă cu zgârieturi şi cu unghiile de la picioare roase de bocanci. Nu se omoară însă după temperaturile scăzute. De fapt, asta îi este frica cea mai mare atunci