După ce reprezentaţii societăţii civile şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi-au declarat public susţinerea agenţiei, şeful ANI, Cătălin Macovei, a precizat că s-a creat un grup de lucru la nivelul Guvernului care să modifice Legea de funcţionare a acesteia în acord cu Constituţia. Sursa: Vlad Stănescu
Preşedintele ANI Cătălin Macovei a declarat în conferinţa de presă susţinută astăzi că nu poate face foarte multe comentarii întrucât nu există o redactare a deciziei Curţii Constituţionale şi nici nu a apărut în Monitorul Oficial.
"Trăim într-un stat de drept şi respectăm toate hotărârile instanţelor. Precizez că la nivelu Guvenului s-a format un grup de lucru ce urmează să analizeze o eventuală modificare a legii de funcţionare a ANI şi punerea în acord cu legea fundamentală", a declarat Macovei. Totodată, vor fi implicate şi comisiile de justiţie a celor două Camere ale Parlamentului şi membri ai societăţii civile.
Guvernul urmează să emită în cel mai scurt timp o ordonanţă de urgenţă care să redea principalele atribuţii Agenţiei de Integritate, după ce capitolele I şi VI din Legea 144/2007 (legea de funcţionare a Agenţiei NationaIe de Integritate) au fost declarate neconstituţionale. Motivarea Curţii n-a fost încă redactată, ea urmând să fie dată publicităţii în perioada următoare.
În opinia preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, şi a secretarului general al Agenţiei, Horia Georgescu, consecinţele deciziei CCR privind ANI se vor resfrânge şi asupra fondurilor europene acordate României şi asupra aderării la spaţiul Schengen.
Reacţie dură şi din partea MJ
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu susţine şi el într-un comunicat de presă să Guvernul va oferi sprijinul necesar Agenţiei pentru a-şi putea desfăşura activitatea.
"Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale a României, urmând să reacţionăm