La o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, cu living şi bucătărie la parter şi trei camere la etaj, e necesar un buget de aproape 12.000 de euro pentru termosistem, finisaje, văruială şi manoperă. Sursa: Codrin Prisecaru
Odată cu instalarea crizei economice, preţul imobilelor a scăzut considerabil. Loviţi de povara datoriilor, o parte dintre investitorii care au ridicat case au hotătât să le lase la roşu, adică nefinisate. Însă cât ar trebui să mai plăteşti ca să te poţi muta? Ce buget trebuie pentru gresie, faianţă, uşi sau zugrăveală?
50.000 de euro zidăria
Am ales o casă construită pe 100 de mp, cu etaj. La parter, proprietarul a vrut un living, bucătărie mare, o baie de serviciu şi un hol. La etaj sunt două camere pentru copii, o baie pentru cei mici, dormitorul matrimonial precum şi o baie pentru părinţi. Construcţia, fără finisaje şi tencuială, a costat 50.000 de euro. În preţ au intrat proiectul arhitectului, schiţa instalaţiilor sanitare şi de gaze, plus toate avizele de la autorităţi.
Zidarii şi-au încheiat treaba, s-au montat şi geamurile, urmează ultima etapă. Se face lista, iar meseriaşul o lungeşte şi mai mult. Bugetul trebuie să crească. Odată ce te-ai apucat, toate lucrările se fac în lanţ, una după alta, iar problema banilor dă emoţii. Din magazin în magazin, am comparat ofertele şi am ales preţurile medii, iar acolo unde a fost posibil, chiar pe cele mai ieftine, însă fără a neglija calitatea.
Pe lângă preţuri, am adăugat şi manopera, cât cere meseriaşul pentru montare, finisare şi văruit. Întâi am ales centrala termică. Preţul: 4.200 de lei, în care este inclus şi montajul. Pentru restul instalaţiei, meseriaşii iau bani la fiecare calorifer în parte - 120 de lei bucata. În preţ sunt incluse şi celelalte lucrări de montare a ţevilor.
12 lei/mp pentru montarea parchetului şi 30 de lei/mp -