Angajaţii disponibilizaţi trebuie să-şi depună dosarul complet la agenţiile de ocupare a forţei de muncă în maximum 30 de zile, altfel primesc ajutorul cu o lună întârziere. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cei mai mulţi dintre angajaţii care rămân în aceste zile fără job nu reuşesc să-şi depună la timp toate actele necesare dosarului de şomaj, aşa că ajung să primească prima indemnizaţie cu cel puţin o lună întârziere.
Asta se întâmplă întrucât angajatorii preferă să-i lase pe proaspeţii disponibilizaţi să înfrunte singuri toată birocraţia, inclusiv obţinerea adeverinţei care atestă plata contribuţiilor obligatorii la fondul de şomaj.
Şi cum în România există întotdeauna un cerc vicios, angajatorii au de partea lor Legea şomajului, care nu prevede clar în sarcina cui cade demersul de a obţine actele, explică vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurca, jurist de meserie.
Disponibilizaţii de la CFR au făcut naveta pentru acte
Un exemplu concludent pentru modul în care sunt purtaţi pe drumuri românii rămaşi fără serviciu este cel al disponibilizaţi lor de la CFR Marfă-Bucureşti, majoritatea navetişti.
Conducerea i-a informat, după ce le-a înmânat deciziile de concediere, că vor trebui să meargă personal la Agenţia de Ocupare din sectorul 1 pentru a obţine confirmarea că angajatorul a plătit, în numele lor, dările către stat.
Urmarea: cei mai mulţi dintre proaspeţii şomeri au fost nevoiţi să facă naveta de acasă în Capitală şi să stea la cozi pentru a pune mâna pe actele pe care angajatorul le-ar fi putut ridica şi îm părţi tuturor.
În plus, de multe ori şi angajatorii întârzie cu emiterea adeverinţelor de venit şi de plată a contribuţiilor. „De exemplu, în cazul celor de la CFR, au început să fie eliberate la o săptămână de la înmânarea deciziilor de concediere”, arată