Printre primele semne de poliartrită reumatoidă sunt dificultăţile în a folosi mâinile în primele ore din zi. Afecţiunea apare mai mult la femei şi, netratată, poate cauza dizabilităţi permanente. Sursa: Shutterstock
Poliartrita reumatoidă este o boală progresivă, care nu se vindecă şi care distruge cartilagiile şi oasele. Se manifestă la început cu oboseală, probleme cu somnul care cauzează iritabilitate şi depresie, scădere în greutate şi mai ales cu dureri articulare în primele ore ale zilei.
"Mulţi bolnavi au dureri şi redoare matinală (dificultate de mişcare) care îi împiedică să facă inclusiv lucruri simple, cum ar fi să se spele pe dinţi, să se pieptene, să se îmbrace sau să-şi pregătească micul dejun", a explicat profesorul Maurizio Cutolo, de la Departamentul de Reumatologie al Universitaţii din Genova, Italia.
Ultimele medicamente disponibile pe piaţă permit însă controlul simptomelor care transformă dimineţile într-un calvar şi scad semnificativ calitatea vieţii.
Trei milioane de europeni au poliartrită
Aproape trei milioane de europeni suferă de poliartrită reumatoidă, arată statisticile. De regulă, boala se instalează între 40 şi 60 de ani, însă se poate declanşa şi în copilărie. Circa 70% dintre bolnavi sunt femei. Este greşită ideea că poliartrita afectează doar persoanele în vârstă. Poate să apară oricând în viaţă, iar simptomele variază de la o persoană la alta, putând să se agraveze într-o perioadă de câţiva ani.
În unele cazuri însă, poliartrita se instalează rapid şi cauzează dureri. Printre simptomele frecvente se numără: umflare şi dureri ale articulaţiilor afectate, pierderea poftei de mâncare, ceea ce poate cauza scădere în greutate, febră şi alte simptome asemănătoare gripei atunci când boala este insuficient tratată, oboseală şi tulburări de somn. Statisticile arată că şa