Şoferii implicaţi în accidente în urma cărora se întocmesc dosare penale nu îşi pot repara maşinile în baza RCA-ului celor vinovaţi până când instanţa nu dă o sentinţă definitivă. Sursa: Arhiva EVZ
Asigurarea obligatorie RCA, pe care fiecare proprietar de autoturism e obligat să o încheie, se dovedeşte deseori inutilă întrucât firmele de asigurări refuză să acorde despăgubirile. Un exemplu în acest sens este cel al şoferilor implicaţi în accidente de circulaţie, în urma cărora se întocmesc dosare penale.
În acest caz, dacă şoferul nevinovat n-are poliţă CASCO, e obligat fie să-şi repare maşina pe banii lui, fie să aştepte finalizarea procesului pentru a beneficia de reparaţiile oferite de poliţa RCA a şoferului vinovat. Asemenea cazuri sunt înregistrate cu sutele, an de an, iar firmele de asigurări se apără cu legea de partea lor.
Dosar de daune respins pentru că vinovatul era beat
Un clujean care s-a confruntat cu o astfel de situaţie, V.S., spune că reprezentanţii firmei de asigurări Allianz Ţiriac au refuzat să acorde despăgubirea, motivând inexistenţa unei vinovăţii.
„Maşina mea era parcată şi alte două maşini care s-au ciocnit au intrat direct în ea. Şoferul vinovat a intrat pe roşu şi s-a tamponat cu un alt autoturism care circula pe culoarea verde. Şoferul vinovat era băut şi avea permisul suspendat, drept care i s-a întocmit dosar penal. Când am fost la Allianz Ţiriac pentru a deschide dosarul de reparaţie de pe poliţa RCA a şoferului vinovat, mi s-a spus să revin peste doi ani când există o sentinţă definitivă. Până la urmă, după refuzul nejustificat al celor de la Alianz Ţiriac, am reparat maşina pe CASCO şi am lăsat ca totul se rezolve între societăţile de asigurare”, spune clujeanul.
Fără sentinţă judecătorească nu există vinovăţie
Oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigu