Comisarul european pentru competiţie, Joaquin Almunia, va propune prelungirea cu 12 ani a perioadei în care pot fi acordate ajutoare de stat pentru mineritul de cărbune în Uniunea Europeană.
Subvenţiile pentru huilă ar fi trebuit eliminate de la 1 ianuarie 2011, iar pentru lignit ultimul an când s-au dat ajutoare a fost 2008.
„Subvenţiile vor continua aproape sigur, pentru că UE pune un accent din ce în ce mai mare pe valorificarea resurselor interne, iar multe dintre ţările mari, precum Germania, Polonia şi Spania, au o activitate minieră intensă", ne-a declarat Sorin Găman, director general al Direcţiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei. Variantele în discuţie sunt acordarea subvenţiilor pentru investiţii, cele pe regula ajutorului general de stat sau continuarea lor în forma actuală, variantă pe care o preferă şi România.
Compania Naţională a Huilei va intra în insolvenţă, întrucât datoriile de un miliard de euro către stat nu pot fi şterse, iar activitatea sa minieră va fi inclusă în Hidroenergetica, una din cele două noi companii energetice. La rândul său, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va face parte din Electra, celălalt gigant.
Circa 40% din electricitatea din România este produsă din cărbune.