Femeile care au grăbit sfârşitul războiului civil din Liberia, satul Glod după Borat, revoluţionarii din Iran, iepurii care s-au înmulţit în jurul Zidului Berlinului sau chinezii din Bucureşti sunt câţiva dintre eroii celor peste 30 de documentare proiectate, până luni, la Festivalul One World România.
Producţiile vor rula în patru cinematografe: Eforie, Union, Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la Muzeul Ţăranului Român (MTR). Festivalul axat pe drepturile omului, care a debutat ieri, are mai multe secţiuni: „Au cerut socoteală”, „Cercuri vicioase”, „Gimnastica memoriei”, „Şcoala vieţii”, „(Onorată!?) instanţă”, „Muncitori pe plantaţia globală”.
Proiecţiile, care încep după ora 15.00, vor fi urmate de discuţii. Pe lista invitaţilor de anul acesta ai One World se află Katharina Copony („O ceanul Mare”, despre comunitatea chinezilor din Bucureşti, programat la Union astăzi, de la ora 22.00, şi mâine, de la ora 18.00) sau Vanina Vignal („Stella”, povestea unei emigrante românce din Paris, care va rula astăzi, la MTR, de la ora 19.00).
Pe lângă situaţia emigranţilor români, dezbaterile se vor concentra pe subiecte ca revoluţiile „on-line” (pornind de la cea din Iran, abordată în filmul „Green Days” - azi, ora 17.00, Elvira Popescu), exploatarea imaginii suferinţei în Congo de către presa mondială („Enjoy the Poverty”, duminică, de la ora 19.00, la MTR) şi procesele Curţii de la Haga („The Reckoning” - luni, la MTR, de la ora 19.00).
Un subiect inedit propun regizorii Bartek Konopka şi Piotr Rosolowski în „Rabbit à la Berlin” (astăzi, ora 19.00, la Union), despre iepurii care s-au înmulţit în jurul Zidului, în timp ce olandeza Mercedes Stalenhoef o prezintă pe tânăra Carmen, din satul Glod, în „When Borat Came to Town” (mâine, ora 16.00, Union). Preţul unui bilet este 8 lei.